VisitPyhaLuosto-summer

Kokeile kesällä

Tuntureiden tunnelmaa ja Luoston lämpöä

Talvinen Luosto on monelle tuttu, mutta oletteko jo tutustuneet tunturin kesään?

Karu ja kaunis, villi mutta lempeä ja ikuinen, silti tässä hetkessä elävä Luosto tarjoaa paljon koettavaa myös lumettomaan aikaan. Luosto tarjoaa koettavaa ja nähtävää myös kesäaikaan.

Tunturijonon toisessa päässä kohoaa Pyhätunturi tai oikeastaan Kultakero, joka tunnetaan syvistä kuruista. Pyhätunturi tarjoaa kesällä lomalaisille myös Yöttömän yön ratsastusretkistä vesiaktiviteetteihin Pyhäjärvellä ja Pyhäjoella.

Luostolla on kaikkea mitä aktiivinen lomailija kaipaa: ravintoloitamajoitusta mökistä boutiquehotelliin ja aktiviteetteja frisbeegolfista maastopyöräilyyn.

ametiskaivos_kesä

AMETISTIKAIVOS

LAMPIVAARAN AMETISTIKAIVOS SIJAITSEE LUOSTOLLA

Lampivaaran Ametistikaivos on ainutlaatuinen vierailukohde Lapissa. Tämä aito jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kaivoksella pääsee ikivanhojen tarinoiden johdattamana uppoutumaan kivien kiehtovaan maailmaan. Mukaasi saat kaivaa oman onnen ametistin, joka on odottanut löytäjäänsä 2000 miljoonaa vuotta.

Kestävin periaattein toimiva Ametistikaivos toivottaa vierailijat tervetulleiksi ympäri vuoden.

Ametistikaivos_lampivaara

VIERAILUT LAMPIVAARAN AMETISTIKAIVOKSELLE

Ametistikaivos sijaitsee tunturin päällä, Lampivaaran huipulla n. 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Sieltä avautuvat maisemat ovat upeat kaikkina vuodenaikoina. Kaivokselle noustaan kahviolta noin 150 porrasta ylös Lampivaaran huipulle ja kaivosalueelle laskeudutaan noin 63 porrasta, joten kaivosalue ei valitettavasti ole esteetön.

Ametistikaivosvierailut alkavat aina Lampivaaran kahviolta, josta henkilökunta ohjaa vierailijat eteenpäin opastetulle kierrokselle. Kahviolle voit kesällä patikoida tai pyöräillä ja talvella hiihtää, lumikenkäillä tai hypätä ametistipendoliinon kyytiin.

Koirat ovat tervetulleita mukaan kaivoskierroksille, kunhan ne pidetään kytkettyinä.

Omalla autolla pääsee Ukkoluoston P-paikalle saakka.

Ametistikaivos avoinna kesällä 2023

Avoinna
1.6.-19.6.2023 ti-la klo 11-17
20.6.-14.8.2023 päivittäin 11-17
15.8.-30.9.2023 päivittäin 11-16
1.10.-31.10.2023 ti-la 11-15
LIPUT: Aikuinen 24 € Lapsi (3-15 v.) 13 € Perhelippu 61 € ( 2 aikuista ja 2 lasta, 3-15 v.) Kaivosvierailut alkavat kahviolta tasatunnein ja niille lunastetaan pääsyliput kahvilasta ennen vierailua. Lippuja ei tarvitse varata etukäteen.

Luosto Discgolf

FRISBEEGOLF

Luosto Discgolf park

Luosto DiscGolfPark on kesällä 2016 valmistunut 18-väyläinen AA1-luokan rata. Se tarjoaa vaihtelevia haasteita kokeneillekin harrastajille. Hiihtokeskusradoille tyypilliseen tapaan koko kierroksen heittämällä pääsee kiipeämään tunturissa ylös ja alas, joten luvassa on myös kuntoilua. Jos et halua kiertää koko 2-3 tunnin kierrosta, tarjolla on myös tunnin mittainen Luoston lenkki, joka soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille.

Mikäli sinulla ei ole omia kiekkoja voit hakea 50 € panttia vastaan kiekkosetin Lapland Hotels Luostotunturista, tai Santa's Hotel Aurorasta. Pantiksi käy myös ajokortti. Kadonneista vuokrakiekoista peritään 20 €/kiekko maksu. Golfrata on maksuton.

Luosto DiscGolf Park on toteutettu Leader Pohjoisin Lappi rahoituksella.

Katso ratakartta täältä

Pyhän frisbeegolfrata

Rata sijaitsee Perherinteiden tuntumassa ja on monipuolinen kaiken tasoisille suunniteltu rata, josta löytyy väyliä 40-273m väliltä. Voit varustautua joko omin kiekoin tai vuokrata kiekot Pyhähippu Oy:stä. Hinta 8€/ setti (kolme kiekkoa), kadonneista vuokrakiekoista peritään 10 € maksu. Golfrata maksuton.

HUOM. Johtuen Kultakero-työmaasta hotellitasanteella suosittelemme frisbeegolf-radan pelaamista aloittamalla kierroksen korilta 18. ja pelaamalla korista 1. eteenpäin vasta korin 21. jälkeen. Tällä vähennämme pysäköintiä ja liikennettä hotellityömaan läheisyydessä. Kiitos yhteistyöstä.

pyhan frisbeegolf

maastopyötäily_pyha-luosto

MAASTOPYÖRÄILY

Maastopyöräily Luostolla

Pyöräily on sallittua sulan maan aikana useimmilla Pyhä-Luosto kansallispuiston merkityillä reiteillä. Pyöräreittejä löytyy myös kansallispuiston ulkopuolelta: Luostolla Orresokasta ja Pyhällä Soutajalla ja Vuostimossa.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa voi sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä. Lue lisää maastopyöräilystä Pyhä-Luostolla.

Lataa Pyhä-Luosto maastopyöräilykartta

perhe_pyhä-luoston kansallispuistossa

LÄHIKÄTKÖILY

Luoston ja Pyhän lähikätköt

Suosittu ulkoiluharrastus geokätkeily on mahdollista myös Pyhä-Luostolla lähikätköilyn muodossa. Lähikätköilyssä kätköt on piilotettu taajama-alueelle, jotta koko perheen on helppo osallistua kätköjahtiin.

Lähikätköt sijaitsevat luontokeskus Naavan ja Hotelli Pyhätunturin lähiympäristössä sekä Luoston matkailukeskuksen alueella, suurin osa Ahvenlammen ympäristössä. Kätköissä on pieni muovirasia, joissa on lokivihko. Voit halutessasi kirjoittaa vihkoon nimesi ja päivämäärän, jolloin olet löytänyt sen. Muista laittaa rasia takaisin kätköön jotta seuraavat etsijät löytäisivät rasian.

HUOM! Alla olevat kartat voit aukaista isommaksi klikkaamalla alapuolella PDF-linkkiä. Sen jälkeen voit vaikka tulostaa sen isommassa koossa ja ottaa kartan mukaasi, kun etsit kätköjä. Kätevää vai mitä!

Pyhä-Luosto alueelta löytyy myös muutamia geokätköjä, mutta lähikätköt soveltuvat paremmin koko perheen ajanvietteeksi.

Lintubongaus

LINTUBONGAUS

Lintubongaus Pyhä-Luostolla

Pyhä-Luostolla voit bongata monia lintuja! Bongaile keväällä muuttolintuja tunturiaavan luontopolun (5,5 km) varrella olevasta lintutornista. Tiaislaavun luontopolun lintutorni on oiva paikka lintujen tarkkailuun. Kansallispuiston lähistöllä on useita muita lintutorneja Sokanaavalla ja Kilpiaavalla Pelkosenniemellä. Luostolta on tavattu 128 lintulajia, joista retkeilijä saattaa kohdata esimerkiksi kuukkelin viheltelemässä vanhan männyn oksalla. Petolinnuista voit nähdä piekanan, joka kaartelee tunturiketjun kerojen ympärillä myyräaterian toivossa

Haluatko tietää, mitä lintuja Pyhä-Luoston alueella on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot. Palvelun tarjoaa Metsähallituksen Luontoon.fi-verkkopalvelu.

Pyhäkuru_seikkailu

PYHÄKURU ADVENTURE PARK - SEIKKAILUPUISTO 

Pyhäkuru seikkailupuisto

Pyhäkuru on  Via Ferrata -tyylinen seikkailupuisto Pyhätunturin Tajukankaalla. Luostolta noin 25 minuutin ajomatkan päässä. Seikkailupuisto tarjoaa huikeita ​​kokemuksia koko perheelle. Kesäisin kiipeä jylhää kallionseinämää ylös, taiteile kalliomuodostelmilla, ylitä rotko vaijeria pitkin, liu'u seinämältä toiselle.

Puistossa voit kokea keväällä vesiputousten solinan, syksyllä ruskan ja revontulten loiston, pimeällä jännitystä lisää seikkailu otsalampun valossa.

reittikartta_pyhakuru

Lähtö paikka google maps

Toistaiseksi radat soveltuvat kaikille yli 120 cm seikkailijoille. Yläpainoraja on 120 kg.

Säävarauksella, ukkosella, myrskysäällä ja rankkasateella emme seikkaile turvallisuussyistä.

Yhteystiedot:
Puhelinnumero
041 315 0305
Sähköposti
info@pyhakuru.fi

Liput: pyhakuru.fi

Jaakkolan porotila

Oletko miettinyt mitä porotilalla tapahtuu kesällä? Voit tulla tutustumaan omatoimisella farmikierroksella. 

Porotila palvelee heinäkuussa sympaattisena käyntikohteena, jossa pääsee tutustumaan tilan historiaan, poronhoitajan arkeen sekä ihastuttaviin eläinasukkaisiin omatoimisella farmikierroksella. Tilalla asustaa lampaita, koiria, kissoja, kanoja sekä vastasyntyneitä poronvasoja emineen. 

Tilan pihapiiri on helppokulkuinen, ja siirtymät ovat lyhyitä, joten perheen pienimmätkin jaksavat hyvin kulkea kierroksella. Kierroksen kiertäminen onnistuu hyvin myös pyörätuolilla ja avustajat vierailevat veloituksetta.

Liput porotilan farmikierrokselle aina ennakkoon verkkokaupasta.

Jaakkolan porotila 

Alakitisentie 899
99555 Luosto

Puhelin +358 40 412 4934
info@jaakkolareindeerfarm.com

ukko-luoston portaat

Ukko-Luoston huiputus 6,5km (ympärysreitti)

Ukko-Luoston reitti

Ukko-Luoston näköalatasanne palkitsee tunturiin kiipeävän huikeilla näköaloilla. Reitti huippua kohti alkaa Luoston portilta aivan Luoston rinteiden läheisyydestä. Reitin voi valita kuljettavaksi Ukko-Luoston portaiden (575rappusta) kautta tai Tikkalaavun kautta. Reitin varrelta löytyvät Luoston sääasema, palovartijanmaja ja Ukko-Luoston maisematupa jossa on avoin Pohjoisen taivaan valoilmiöiden näyttely. 

Lisätietoja reitistä ja kartta.

 

 

Arctic Husky farm

FARMIVIERAILU HUSKYJEN LUONA

Huskyjen kesä

Tervetuloa vierailemaan Arctic Husky Farmilla ja tutustumaan arktisten vetokoirien kesälomaan. Tarhakierroksella pääset tapaamaan koiria ja kuulemaan niiden elämästä ja kouluttamisesta. Olemme avoinna ma-pe klo 12-13 ja lippu 10€ /hlö ja 20€/perhe. Muina aikoina myös tilauksesta. 

Jaakkola_reindeer_farm

JAAKKOLAN POROTILA 

Jaakkolan Porotila

Tutustu Jaakkolan porotilaan kesällä. Vierailijat pääsevät kuulemaan tilan vaiherikkaasta historiasta, poron sielunelämästä ja poronhoidosta sekä ihastelemaan hurmaavia sarvipäitä. Kesällä tilalla asustaa lampaita, koiria, kissoja, kanoja sekä vastasyntyneitä poronvasoja emineen.

Farmi vierailut on varattava ennakkoon.

Puhelin +358 40 412 4934
info@jaakkolareindeerfarm.com