VisitPyhaLuosto_maastopyöräily

Karu, mutta niin kaunis Pyhä-Luosto on maastopyöräilijän koti

Maastopyöräily Pyhä-Luostolla

Pyöräily on sallittua sulan maan aikana useimmilla Pyhä-Luosto kansallispuiston merkityillä reiteillä. Pyöräreittejä löytyy myös kansallispuiston ulkopuolelta: Pyhällä Soutajalla ja Vuostimossa, ja Luostolla Orresokasta.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa voi sulan maan aikana pyöräillä lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua. Puiston ulkopuolinen matkailualue mukaan lukien alueella on maastopyöräilijälle sallittuja merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä.

Isokurussa, Isokurunkankaan reiteillä sekä Noitatunturin reitin eteläosassa pyöräily on kielletty kymmenellä reittikilometrillä.

Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu muualla paitsi huolletuilla hiihtoladuilla sekä rajoitusvyöhykkeillä. Poikkeuksena Pyhätunturin ympäri kiertävä erämaalatu, joka on sallittu myös pyöräilyyn viikko 8 alkaen.

Maastopyöräilijän etikettiä noudattavat ja muut retkeilijät huomioon ottavat pyöräilijät ovat tervetulleita nauttimaan kansallispuiston luonnosta. Polut ovat yhteisiä ja luonto kuuluu kaikille. Pyöräilijän on kävelijää nopeampana oltava valmis väistämään muita ja pyöräiltävä hallitulla tilannenopeudella.

Palautetta maastopyöräilyreiteistä voit antaa sähköpostitse info(at)pyha-luosto.fi

PYHÄ-LUOSTO MAASTOPYÖRÄILYKARTTA

MAASTOPYÖRÄILIJAN ETIKETTI

Maastopyöräilijän etiketti:

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

MAASTOPYÖRIEN VUOKRAUS

Maastopyöriä ja/tai fatbikejä Luostolla ja Pyhällä vuokraavat:

Lapland Safaris (Luosto)

Keskusvaraamo Pyhähippu (Pyhä)
Pyhä Igloos (Pyhä)

LUOSTO - PYHÄ (VIDEO REITISTÄ)

Tutustu suurimmalta osin Pyhä-Luosto kansallispuistossa kulkevaan Luosto - Pyhä pyöräilyreittiin Velogin matkassa. Reittikuvaus on tuotettu Velogin ja Pyhähippu Oy:n yhteistyössä kesällä 2023.

Pyhä - Peurakero (video reitistä)

Kesällä 2023 sorastetun Peurakeron reitin tilanteen testasi Alanko Ulkoilee yhteistyössä Pyhähippu Oy:n kanssa. Katso video Peurakeron pyöräilyreitiltä kesällä 2024 ja suunnittele retkesi:

LUOSTO - PYHÄ - SUVANTO - LUOSTO

Reitille voi lähteä Luostolta Lampivaaran suuntaan. Reitti jatkuu kohti Pyhälammen päivätupaa. Sieltä reitti nousee Latvavaaran kylkeen ja jatkaa Porontahtoman laavun ja Kapustan päivätuvan kautta Huttujärvelle. Huttujärveltä seurataan ensin tiepohjaa ja sitten latupohjaa Kiimaselän päivätuvalle ja edelleen Pyhän keskustaan.

Pyhällä voi pistäytyä tauolla Luontokeskus Naavassa ja jatkaa latupohjaa Soutajan kylkeen, Pyhäjärven rantaa pitkin. Pyhäjärven kylän kohdalla käännytään tielle, joka muuttuu poluksi kohti Mairivaaraa. Mairivaaran jälkeen polku laskeutuu jyrkästi ja kulkee metsäteitä pitkin kohti Suvantoa.

Kylässä kannattaa poiketa, siellä on paljon vanhoja hirsitaloja ja hieno maisema Pyhä-Luoston kansallispuiston tunturirivistöön. Suvannon jälkeen jatketaan hiekka- ja metsäautoteitä kohti Orresokkaa ja Luostoa. 

Lampivaaran, Latvavaaran ja Rykimäkeron alueella on useita reittivaihtoehtoja. Reitti on paikoin vaativa, kivikkoinen ja sisältää pitkoksia, paikoin se kulkee sorastettuja osia tai Suvannon lähettyvillä hiekka- ja metsäautoteitä. Pituus noin 70 km, reittivalintojen mukaan.

LUOSTON KESKUSTA - UKKO-LUOSTO P-PAIKKA - LAMPIVAARA

Reitti lähtee Luoston keskustasta kansallispuiston lähtöporteilta latupohjaa pitkin kohti Ukkoluoston P-paikkaa. Parkkipaikalta reitti lähtee edelleen latupohjana kohti Lampivaaraa. Reitti kulkee sorastettua polkua pitkin, on mäkinen, mutta muuten helppokulkuinen. Lampivaarasta avautuvat komeat maisemat ovat nousun arvoiset. Pituus yhteen suuntaan noin 5 km.

PYHÄ-LUOSTON REITIT OUTDOOR ACTIVESSA:

Outdoor Active reittikuvaukset on toteutettu TEMin kautta Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävällä hankerahoituksella #matkailualueetnousuun. 

 

Ohjattuja maastopyöräretkiä:

Bliss_Adventure_ice_climbing

Bliss Adventure

Ohjelmapalvelu
Pyhainfo_1

Bliss Adventure & Rental

Experience_pyha_electric_snowmobile_safaris

Experience Pyhä

Ohjelmapalvelu
VisitPyhaLuosto_maastopyöräily

Lapin Safarit

Ohjelmapalvelu
Lycky_ranch_riding

Lucky Ranch

Eläintilat
Outdoor_Artisans_activities

Outdoor Artisans

Ohjelmapalvelu