frisbeegolf_luosto

Luoston tunturiloma perheille

TUTUSTU VASTAKOHTIEN LUOSTOON KOKO PERHEEN KESÄISELLÄ TUNTURILOMALLA

Talvinen Luosto on monelle tuttu, mutta oletteko jo tutustuneet tunturin kesään? Karu ja kaunis, villi mutta lempeä ja ikuinen, silti tässä hetkessä elävä Luosto tarjoaa paljon koettavaa myös lumettomaan aikaan. Lisää tekemistä löytyy 25 km pitkän Tunturitien toisesta päästä, Pyhältä. Tunturitie yhdistää vastakohtien Pyhä-Luoston ja sen varrelta löytyy kaksin verroin elämyksiä koko perheelle.

Ukko-luoston huiputus perheille

KARU, MUTTA NIIN KAUNIS


Luoston tunturijonon laet erottuvat majesteettisina soiden ja metsien keskeltä. Paras paikka Luoston maisemien ihailuun on Ukko-Luoston huippu, jolle nousemista helpottavat rinteeseen uudelleen 2020 rakennetut portaat. Ukko-Luoston maisematuvalla levähdetään näkymiä ihastellen ja paluumatka onkin sitten pelkkää alamäkeä. Tunturitien toisessa päässä Pyhällä maisemahissi vie koko porukan vaivattomasti tunturin laelle asti.

ukko-luoston portaat

Ahvenlampi Luostotunturin kyljessä johdattaa retkeilyn maailmaan pienimmätkin kulkijat; sen kiertäminen onnistuu helposti lastenvaunuilla. Ahvenlampeen istutetaan myös kirjolohia ja se on oiva paikka kalastaa koko perheellä. Ahvenlammella kalastamiseen tarvitset kuitenkin vapaluvan jonka voit ostaa suoraan Eräluvat-palvelusta. Alle 15-vuotias voi kalastaa samaan seurueeseen kuuluvan aikuisen vapaluvalla samaan saaliskiintiöön, jolloin hän ei tarvitse omaa vapalupaa. 

kalastus_ahvenlampi

 

VILLI, MUTTA NIIN LEMPEÄ


Luostolla voi kohdata monenlaisia eläimiä kesyistä villeihin ja suurimmasta pienimpään. Pyhä-Luosto kansallispuiston tunnuseläin, utelias kuukkeli, pyrähtää tervehtimään laavulla eväitään nauttivia retkeilijöitä. Jaakkolan porotilalla tutustutaan lähietäisyydeltä Lapin tunnetuimpaan eläimeen ja perinteiseen elinkeinoon.

ArcticHuskyFarm_koirat

Koirafanin suosikkikohde löytyy Tunturitien puolivälistä Arctic Husky Farmilta, jossa voi vierailla myös kesällä. Pyhällä puolestaan voi tutustua hevosiin ja maastoratsastukseen. Pyhän uutuus huimapäille on kesällä 2021 avattu Pyhäkuru seikkailupuisto Tajukankaalla. Lempeämpää menoa tarjoavat Luoston Ametistikylpylän rentouttavat aallot ja poreet.

pyhakuru_lapset

IKUINEN, MUTTA HETKESSÄ KIINNI


Luoston tunturit ovat jäänne maailman vanhimpiin kuuluvasta vuorijonosta. Muinaisten vuorten uumenissa syntyi miljoonien vuosien kuluessa ametisteja, joita pääsee kaivamaan omin käsin Lampivaaran ametistikaivoksessa. Alueen historiasta ja nykypäivästä kertoo luontokeskus Naavan näyttely Pyhän matkailukeskuksen ytimessä, Tunturitien toisessa päässä.

Historian ja luonnon lisäksi Luosto tarjoaa kattavasti palveluja ja aktiviteetteja, joiden kehittämisessä painotetaan kestävyyttä ja vastuullisuutta. Haluamme, että Luosto on olemassa myös tuleville sukupolville.

ametistikaivos_kesä

Toteutettu TEMin kautta Alueiden matkailuelinkeinon elpymistä edistävällä hankerahoituksella #matkailualueetnousuun. Tutustu tarkemmin.