fishing_pyhaluosto

Kalastus

Monipuolisia kalastuspaikkoja Pyhä-Luostolla

Pyhä-Luosto on Lappiin sijoittuva alue tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän kaunista tunturiluontoa ja kalaisia vesistöjä, jotka houkuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin.

Muiden aktiviteettien lisäksi kalastus kuuluu monien Lappiin lomalle tulevan harrastuksiin talvella. Onhan pilkkiminen harvinainen kokemus maailmalla. Kalastuksen saloihin joko itsenäisesti tai ohjelmapalveluyrityksen opastuksella. Tavallisesti alueen kalalajeihin kuuluvat hauki, ahven, taimen ja harjus. 

Luostolla järjestetään vuosittain Martin Pilkki pilkkikilpailu, joka kerää koko perheen Ahvenlammen jäälle kilpailemaan mm. uuden auton voitosta. 10 parasta tulosta palkitaan. Martinpilkit järjestää Lions Club Sodankylä. Pilkeistä kertyneet varat käytetään lasten ja nuorten sekä vanhusten toiminnan tukemiseen.

Mitä sinun tulee tietää ennen kalastamista Pyhä-Luostolla?

Kalastonhoitomaksu tulee suorittaa, jos on iältään 18-64- vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksellä. Lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan lupa.

Kalastajan tulee noudattaa kalastusasetuksen mukaisia pyyntimittoja ja rauhoitusaikoja.

Luostolla helposti saavutettava kalastuspaikka on Metsähallituksen vapakalastusalue Ahvenlampi. Kaikkeen kalastamiseen onkimiseen ja pilkkimiseen vaaditaan Ahvenlammen vapalupa. Luvan voi ostaa joko eraluvat.fi verkkokaupasta, tai Luontokeskus Naavasta. Lammen ympäri kulkee pitkospuut helpottamaan rannalta kalastusta. Veneen käyttö lammessa on kielletty. Lampeen istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta. Luostolta ajomatkan päässä Vuojärven läheisyydessä virtaa Raudanjoki, joka on oiva paikka perho ja heittokalastusta harrastaville. Luvan voi ostaa Eräluvat.fi palvelusta. 

Pyhätunturin juuressa sijaitseva Pyhäjärvi ja Pyhäjoki tarjoavat kalastukseen hyvät puitteet. Vapalupaa myy osakaskunta. Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat yleiskalastusoikeuksia, ja ne eivät tarvitse erityislupaa Pyhäjärveen.

Muita kalastuspaikkoja löytyy automatkan päässä ovat Kitinen, Pyhäjärvi, Raudanjoki ja Kemijoki kalastusluvan paikallisilta osakaskunnilta. 

Tarkista lupa-alueet alla olevista PDF-tiedostoista: 

Lupa-alueet välillä Luosto-Kitinen kalastuslupa-alueet

Lupa-alueet välillä Huttujärvi-Pyhäjärvi-Pyhäjoki-Javarusjoki-Vuostimo kalastuslupa-alueet