ukko-luoston_portaat_syksy

Ruskaloma Luostolla

Väriloistoa tunturin rinteillä

Ruska on monen Lapin-matkaajan suosikkivuodenaika, eikä syyttä. Syyskuun saapuessa yöt pimenevät, ilma on mukavan viileä ja silmä lepää punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyissä hehkuvassa tunturissa. Olosuhteet ovat ihanteelliset retkeilyyn, ja moni Luostolla vieraileva ottaakin ensimmäisenä kohteeksi Ukko-Luoston huipun. Sen näköalatasanne on oikea aitiopaikka ruskan ihailuun.

Ukko-Luosto

Tuuliselta huipulta matka jatkuu laavulle tulistelemaan. Tikkalaavu sijaitsee Ukko-Luoston kainalossa, rauhallisen mäntymetsän suojissa. Värikkään varvikon ympäröimänä ihaillaan rakkaista tunturin rinnettä, nautitaan eväitä ja paistetaan makkaraa. Muita Luoston lähilaavuja ovat Rykimäkero ja Ahvenlampi.


laavulla_perhe_luosto

Rykimäkerolle pääsee helpoiten Tunturitien varrella sijaitsevalta P-paikalta. Pysäköintialueen ja tulistelupaikan välisen reitin kulkeminen onnistuu myös pyörätuolilla ja lastenvainujen kanssa. Helposti saavutettava on myös Lapland Hotels Luostotunturin kupeessa sijaitseva 2,8 km Ahvenlammen reitti, jonka varrella voi paitsi tulistella ja nauttia eväitä, myös heittouistella. Muistathan hankkia vapakalastusluvan!

Kiinnostavaa ohjelmaa ruskan ihailun oheen tarjoaa Lampivaaran ametistikaivos, jonne pääsee vain lihasvoimin, eli pyöräillen tai patikoiden. Perillä voi kaivaa omin käsin onnenkiven tunturin kyljestä ja istahtaa ihailemaan sitä kaivoksen kahviossa.

tunturiloistoa

… ja yötaivaalla

Syksyllä väriloistoa on nähtävillä myös yötaivaalla. Moni luulee, että paras aika revontulille on keskitalvi, mutta itse asiassa keväällä ja syksyllä revontulia näkyy useammin kuin talvella. Revontulikausi alkaa jo elokuun lopulla.

ahvenlampi_revontulet

Vauhdin hurmaa…


Luonnon väriloistosta voi nauttia myös pyörän satulasta käsin. Maastopyöräilyn suosio jatkaa kasvuaan, ja siihen on varauduttu myös Luostolla. Kokoknaisuudessaan Pyhä-Luosto alueelta löytyy lähes 100 km pyöräiltäviä reittejä, eikä haittaa, vaikka omaa pyörää ei vielä olisi. Luostolla pääsee maastopyöräilyn makuun myös vuokrapyörällä, joista voi valita oman maun mukaan joko tavallisen tai sähköavusteisen fatbiken. Jos pyörälenkki ei riitä tyydyttämään vauhdinnälkää, kannattaa ottaa suunta naapuritunturiin. Loppukesästä Pyhän Tajukankaalle avautui Via Ferrata-tyylinen seikkailupuisto Pyhäkuru, jossa voi kokeilla kiipeilyä ja vaijeriliukuja eritasoisilla radoilla.

maastopyoraily_luosto

… ja ainutlaatuisia luontoelämyksiä


Välillä on hyvä hidastaa vauhtia, antaa sykkeen laskea ja nauttia luonnon ihmeistä. Ainutlaatuisia luontoelämyksiä tarjoavat Luoston ikimetsät, joiden vanhimmat puut ovat yli 400-vuotisia. Laavulla retkeilijän seurana saattaa piipahtaa kuukkeli, vanhojen havumetsien ystävällinen asukas. Tapahtumarikkaan päivän jälkeen kroppa vaatii jo lepoa ja mielikin haluaa rauhoittua. Oma mökin sauna on yksi vaihtoehto, mutta hotellissa yöpyvillekin on paljon rentoutumismahdollisuuksia. Luoston ametistikylpylässä nautiskellaan lämpimissä poreissa, ja illalla istahdetaan valmiiseen pöytään alueen ravintoloissa.

ravintola_luosto

Ruska/syysloma-mökki Luostolla 1.9.-31.10.2023

Ihastu Luoston ruskan väriloistoon ja vietä rentouttava miniloma viihtyisässä ja täysin varustellussa loma-asunnossa kansallispuiston helmassa.

Pääsy ulkoilureiteille suoraan mökin ovelta, nouse Luoston portaita pitkin tunturin päälle, tutustu uuteen Maisematupaan ja anna sykkeen laskea upeissa maisemissa.

Kaikissa laadukkaissa majoituskohteissa sauna, takka, TV ja hyvin varusteltu keittiö.

Ruskamökki-paketti 320 €/1 mh + parvi 2-4 hengelle/ 3 vrk (lisävuorokausi 65 €)

Majoituksen hintaan sisältyy loppusiivous. 

Varaukset myyntipalvelusta : luosto@pltravel.fi tai puh 0207 303020

Ruska-Pyha-Luosto
Ruska Luoston Santa's Hotel Aurorassa

Koe Luoston ruska ja majoitu Santa’s Hotel Auroran saunallisessa hotellihuoneessa, aivan Pyhä-Luoston Kansallispuiston ovella!

Varaukset suoraan verkkokaupasta tai myyntipalvelusta:

Puh. 0400 102 140

luosto(at)santashotels.fi

luosto_kesa_santashotel