ukko-luoston_portaat_syksy

Ruskaloma Luostolla

Väriloistoa tunturin rinteillä

Ruska on monen Lapin-matkaajan suosikkivuodenaika, eikä syyttä. Syyskuun saapuessa yöt pimenevät, ilma on mukavan viileä ja silmä lepää punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyissä hehkuvassa tunturissa. Olosuhteet ovat ihanteelliset retkeilyyn, ja moni Luostolla vieraileva ottaakin ensimmäisenä kohteeksi Ukko-Luoston huipun. Sen näköalatasanne on oikea aitiopaikka ruskan ihailuun.

Ukko-Luosto

Ukko-Luoston maisematupa sijaitsee Ukko-Luoston kainalossa, rauhallisen mäntymetsän suojissa. Värikkään varvikon ympäröimänä ihaillaan rakkaista tunturin rinnettä, nautitaan eväitä ja paistetaan makkaraa. Tuuliselta huipulta matkaa voi jatkaa Tikkalaavulle tulistelemaan. Muita Luoston lähilaavuja ovat Rykimäkero ja Ahvenlampi.


laavulla_perhe_luosto

Rykimäkerolle pääsee helpoiten Tunturitien varrella sijaitsevalta P-paikalta. Pysäköintialueen ja tulistelupaikan välisen reitin kulkeminen onnistuu myös pyörätuolilla ja lastenvainujen kanssa. Helposti saavutettava on myös Lapland Hotels Luostotunturin kupeessa sijaitseva 2,8 km Ahvenlammen reitti, jonka varrella voi paitsi tulistella ja nauttia eväitä, myös kalastaa. Muistathan hankkia vapakalastusluvan!

Kiinnostavaa ohjelmaa ruskan ihailun oheen tarjoaa Lampivaaran ametistikaivos, jonne pääsee vain lihasvoimin, eli pyöräillen tai patikoiden. Perillä voi kaivaa omin käsin onnenkiven tunturin kyljestä ja istahtaa ihailemaan sitä kaivoksen kahviossa.

tunturiloistoa

… ja yötaivaalla

Syksyllä väriloistoa on nähtävillä myös yötaivaalla. Moni luulee, että paras aika revontulille on keskitalvi, mutta itse asiassa keväällä ja syksyllä revontulia näkyy useammin kuin talvella. Revontulikausi alkaa jo elokuun lopulla.

ahvenlampi_revontulet

Vauhdin hurmaa…


Luonnon väriloistosta voi nauttia myös pyörän satulasta käsin. Maastopyöräilyn suosio jatkaa kasvuaan, ja siihen on varauduttu myös Luostolla. Kokonaisuudessaan Pyhä-Luosto alueelta löytyy lähes 100 km pyöräiltäviä reittejä, eikä haittaa, vaikka omaa pyörää ei vielä olisi. Luostolla pääsee maastopyöräilyn makuun myös vuokrapyörällä, joista voi valita oman maun mukaan joko tavallisen tai sähköavusteisen fatbiken. Jos pyörälenkki ei riitä tyydyttämään vauhdinnälkää, kannattaa ottaa suunta naapuritunturiin Pyhälle

maastopyoraily_luosto

… ja ainutlaatuisia luontoelämyksiä


Välillä on hyvä hidastaa vauhtia, antaa sykkeen laskea ja nauttia luonnon ihmeistä. Ainutlaatuisia luontoelämyksiä tarjoavat Luoston ikimetsät, joiden vanhimmat puut ovat yli 400-vuotisia. Laavulla retkeilijän seurana saattaa piipahtaa kuukkeli, vanhojen havumetsien ystävällinen asukas. Tapahtumarikkaan päivän jälkeen kroppa vaatii jo lepoa ja mielikin haluaa rauhoittua. Oma mökin sauna on yksi vaihtoehto, mutta hotellissa yöpyvillekin on paljon rentoutumismahdollisuuksia. Luoston ametistikylpylässä nautiskellaan lämpimissä poreissa, ja illalla istahdetaan valmiiseen pöytään alueen ravintoloissa.

ravintola_luosto

Image
linjaauto-rounded-purple.png
Bussiyhteydet
Image
kartta-rounded_purple.png
Kartat ja esitteet
Image
food_luosto
Ravintolat
Image
mail
Tilaa Pyhä-Luosto uutiset
Ruskaloma Luostolla

Ruskaloma Luostolla 
Hotellihuone alk. 122 €/vrk

Kelohuoneisto alk. 135 €/vrk 

Lapventure kesäpassilla joka  6. yö veloituksetta. 
https://www.laplandhotels.com/FI/tarjoukset/kesa.html

Liity Lapland Hotels Club jäseneksi! Kerää pisteet tilille! 
https://www.laplandhotels.com/FI/club.html

PL_Guided_hikes