Ukko-Luosto_FALKE_Lehrke_Twins_Finnland-160.jpg

Ukko-Luoston huippu

Ukko-Luoston huippu ja huikea näköalat Pyhä-Luoston kansallispuistoon

Ukko-Luoston huippu on ympärysreittinä noin 5-6,5 km oleva ympärysreitti, jonka varrelta löytyvät Ukko-Luoston portaat ja Ukko-Luoston maisematupa. Ukko-Luoston huipulla komeilee jo pitkälle Pyhä-Luoston tunturitielle näkyvä pallonmuotoinen sääasema.

Top of the Ukko-Luosto

Lähtöpiste Luoston Portti - Pyhä-Luoston kansallispuisto

Reitin lähtöpiste on Luoston portilta joka sijaitseen Luoston rinteiden p-paikan vasemmassa kulmassa ihan Santa's Hotel Auroran vieressä. Luoston portilta löytää kattavan tietopaketin Pyhä-Luoston kansallispuistosta, retkeilyreiteistä, maastopyöräreiteistä, lumikenkäreiteistä alueella.

Luoston portti_PyhaLuosto_kansallispuisto

Tauluista löytyy paljon vinkkejä myös siihen, mitä retkellä on hyvä huomioida ja ottaa mukaan. Mikäli lisää kysymyksiä patikointiin liittyen tulee voi aina olla yhteydessä Pyhä-Luoston kansallispuiston opastuskeskukseen Luontokeskus Naavaan. Ukko-Luoston huippu reitti kulkee aluksi latupohjaa pitkin, läpi Hopukankuusikon, saapuen tunturin laelle nousevien Ukko-Luoston portaiden juurelle. Toinen vaihtoehto on lähteä kohti Tikkalaavua ja kiertää reitti Ukko-Luoston maisematuvan kautta huipulle.

Ukko-Luoston portaat palkitsevat kulkijansa upeilla näkymillä

Ukko-Luoston huippu reitti on kuljettavissa vain sulan maan aikaan ja se on keskivaativa reitti isojen korkeuserojen ja pitkien portaiden vuoksi. Ukko-Luoston portaissa on 575 askelmaa. Mikäli laskeudut huipulta samaa reittiä takaisin portaiden kautta, tulee edestakaisen matkan pituudeksi 5 km.

Ukko-Luoston näköalatasanne

Huipulla ei ole taukopaikkaa jossa voisi tulistella ja on hyvä varautua siihen että Luoton laki on tuulinen ja varautua retkellä lämpimään varustukseen. Hieman huipulla sijaitsevasti mökistä ohi mentäessä löytyy Ukko-Luoston näköalatasanne, joka on rakennettu aivan jyrkänteen reunalle  jolta avautuu mieleenpainuva näkymä kohti Pyhälatva-aapaa. 

Ukko-Luoston maisemalava

Reitti jatkuu kohti Ukko-Luoston maisematupaa

Jos haluat kiertää koko 6,5 km pituisen rengasreitin, matka jatkuu näköalatasanteelta pohjoiseen kulkien tunturin laen yli Ukko-Luoston maisematuvalle. Tällä päivätuvalla voit viettää taukoa ihaillen näkymiä suurista ikkunoista sekä tutustuen pieneen valomaisemista kertovaan näyttelyyn.

Luostotunturin laki_huippu

Ukko-Luoston huiputus reitti kartalla - Outdooractive